Ο οινοποιός

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Διονύσης Χρονόπουλος, πολιτικός μηχανικός, με εργοληπτικό πτυχίο, ανήσυχος άνθρωπος, γνώρισε τη γυναίκα του στην Ιταλία και εξαιτίας της, εξερευνώντας τα κρασιά και τα οινοποιεία της Τοσκάνης, ανακάλυψε τι σημαίνει κρασί. Τότε γεύτηκε έναν ακόμα έρωτα. Και όπως συμβαίνει συχνά στους έρωτες, εγκατέλειψε μια καλά οργανωμένη καριέρα που τον κρατούσε θεμελιωμένο στη γη, για να ζήσει ένα ταξείδι (ναι τέτοιο ταξίδι, παλαιϊκό, με «ει») που ξεκινάει από τις ρίζες του αμπελιού, βαθιά μέσα στο χώμα, ανεβαίνει στην επιφάνεια, κυλώντας στις καφεπράσινες φλέβες του κλήματος και, μετά από μια πολύπλοκη διαδρομή, καταλήγει να κατακτήσει την καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων που… πίνουν τη ζωή στο ποτήρι.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ

Η γνωριμία του με τα κόκκινα κρασιά της Τοσκάνης στάθηκε η αφορμή για μια πιο στερεή επιστροφή στις αρκαδικές του ρίζες, που ποτέ δεν είχε εγκαταλείψει. Στην «πολυάμπελο χώρα» του Ομήρου, τη Μαντίνεια, όπου η ΠΟΠ ελληνική ποικιλία Μοσχοφίλερο δρέπει δάφνες, εκεί που η καθαρότητα της φύσης συναγωνίζεται τη διαύγεια του χρυσοπράσινου τοπικού οίνου, στο κτήμα που ο παππούς Χρονόπουλος έβαλε αμπέλι για το κρασί του σπιτιού του, ο Διονύσης έστησε ένα μικρό, σύγχρονο οινοποιείο, πάνω από τους παλιούς λινούς.

ΔΑΣΚΑΛΟΣ Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Διονύσης δεν είχε κανένα αμπελουργικό ή οινοποιητικό υπόβαθρο. Είχε όμως έναν δυνατό έρωτα με τη φιλοσοφία του κρασιού και ένα έμπειρο δάσκαλο. Τον αείμνηστο γεωπόνο Αλέκο Αλεξόπουλο, που ήταν βαθύς γνώστης του αμπελιού. Με πολύ αγώνα, διάβασμα, επιμονή και υπομονή, έστησε το Fteri Vinum Winery. Tο τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει.